Diskuse

Božena

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Božena Němcová zde byla ztvárněna jako nymfomanka toužící po sexu, ne jako žena hledající lásku. Pro mě však vždy bude nejlepší českou spisovatelkou, která zaujala svoji tvorbou i ty, které v ní kritizovala. Její povídky jsou psány s citem a kniha Babička otevře srdce i tomu největšímu škarohlídovi.

Probírat se více milostnými avantýry, které nejsou podložené, než její tvorbou, rozhodně splnilo svůj účel, nemůžeme oslavovat někoho, kdo nezvládá úlohu matky a manželky. Jsem jen zvědavá, který z dalších velikánů naši literatury bude následovat.

0 0
možnosti
ZZ

On vám někdo sáhl na ikonu ?

Ony i ty dnešní ikony mají často stejné avantýry, jako ty Ikony před 180 lety.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

Také si myslím, pane Šťastný...

0 0
možnosti

Souhlas. Jen s výhradou, že s tím odhalováním pravdy o B.N. nemuseli jít autoři až tak daleko. Její zálibu v "zajíčcích" bylo možno podat přece jen trochu kulantněji, aniž by to ztratilo punc šokující pravdy. Ta "erotická" scéna v posledním díle s krvácející Boženou v posteli se studentem byla zbytečně naturalistická, až odpudivá.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Karma, skvěle napsáno

4 0
možnosti
JM

Pokud Babička byla obohacením duše tak seriál Božena se toho zcela minul. Podat Němcovou jako neustále nadrženou nymfomanku je ubohý pokus okopírovat Fridu a zadupat romantismus či její pohádkovou tvorbu do bahna.

Chápu, že ten kdo má kumšt není ideální člověk ale vytahovat jeho lidské excesy a kontrastovat je s pozitivní hodnotou co po sobě zanechal je velice ubohé pseudoumění. Seriál Božena mi stačilo vidět jednou, seriál F.L.Věk si prohlídnu znovu i příště. Seriál Božena je zářným příkladem toho jak lze velký potenciál zprznit a sebezohyzdit.

1 3
možnosti
Foto

Ovšem seriál F.L.Věk je z dob budování socialismu nebo je nějaký nový? A nemůžeme uznávat kumštýře s tím, že prostě nejsou ideální lidé?

0 0
možnosti
MB

Zdařilé filmové dílo. Může, u žactva, dokonce popularitu B. Němcové zvýšit ! Už žádné suchopárnosti o obsahu babiččina chlebníku ! Tady je tajuplností více - Sprosťáctví K.H. Máchy s Lori Šomkovou. Záhadný manželský život L. Janáčka ? Verše "Slezského barda", P. Bezruče - Jsou - nejsou jeho ? Nebo kamaráda - Ondřeje Boleslava Petra ? Stužkonoska modrá ? ...

Často píši - Chudák manžel, Josef Němec ! Žádné manželství není ideální, jistě. Nicméně, kdybych přišel domů - hrnce prázdné, žena ve všelidovém vlastnictví vlastenců ? Zase není doma ! A pokud je, sedí v obýváku - furt cosi sepisuje a a pokuřuje tam viržinko ? No, mne by asi eblo ! ... :-)

8 0
možnosti
Foto

Právě proto, že si ze školy pamatuji tu až parodizující glorifikaci Boženy Němcové, jsem rád za tento seriál, který ji ukázal jako ženu z masa a kostí. Ženu, která zprvu pohrdala češtinou a která se díky manželovi dostala mezi české vlastenecké kruhy. Ženu, která byla promiskuitní, finančně nezodpovědná a pravděpodobně i psychicky labilní. Čili velkou spisovatelku s lidskými chybami.

A jen taková vsuvka: Co si přesně představujete pod slovem „flustrace?" Je to něco jako stopa po plivanci? Nebo nějaká nářeční forma slova frustrace?

8 1
možnosti
ZZ

Bohužel jsem to neviděl, ale to co píšete, se celkem shoduje s tím, co nám o Boženě říkal náš češtinář na střední škole - a to se vůbec neshodovalo s učebními osnovami.

Dokonce na základě vlastních rozborů jejího díla, tvrdil, že má podezření že Pohádky, které Němcová vydávala po r. 1845 byly do značné míry byly dílem K.j. Erbena, který ji znal nejen přes Matici českou.

;-D;-D;-D

2 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 672x
Malé retro zamyšlení do době minulé, o věcech co nás obklopovaly, o vztazích které ovlivňovala nejen doba.

Seznam rubrik